Peter de Bruin
Directeur Rabobank Oss Bernheze
Lees hieronder meer over de drie initiatieven die dit jaar zijn gekozen.
Rabobank en Business Gala Oss maken samen maatschappelijke impact

Rabobank Oss Bernheze is al jaren partner van het Business Gala Oss. Maar alleen een bedrag sponsoren? Dat past niet bij de coöperatieve bank. Daarom zijn de twee organisaties een nieuwe samenwerking aangegaan: als partners in ontwikkeling.

Onderdeel van de nieuwe samenwerking is het verbinden van het bedrijfsleven met maatschappelijke projecten. “Dat is al langere tijd de wens van het bestuur van het Business Gala Oss,” vertelt voorzitter Melvin Rademaker. “En nu binnen deze nieuwe samenwerking met de Rabobank grijpen we beiden de kans aan om iets bij te dragen in de maatschappij.” Peter de Bruin, directeur bij Rabobank Oss Bernheze vult aan: “We hebben daarom drie initiatieven omarmd, die rondom het gala publiciteit én financiële steun krijgen. Zo maken we samen maatschappelijke impact. Door te stemmen, bepalen ondernemers welk project de cheque met het hoogste bedrag uitgereikt krijgt.”

Duurzame en inclusieve samenleving

Rabobank en het Business Gala willen met het kersverse partnerschap bijdragen aan positieve veranderingen. Ze gaan voor een duurzame en inclusieve Osse samenleving. Peter: “Waarom we juist deze projecten iets extra’s bieden? Ze zijn alle drie toegankelijk voor een breed publiek, gericht op ontwikkeling en kunnen nog wel wat publiciteit gebruiken. Voor dat laatste bestaat er geen mooier podium dan het Business Gala!”

Alleen abonnees van de digitale nieuwsbrief van het Business Gala Oss hebben namens de twee organisaties een link ontvangen waar zij hun stem uit kunnen brengen op het project van hun keuze. Hierna staat het de initiatiefnemers van de drie projecten vrij om stemmen te werven en de link te delen. Peter de Bruin maakt tijdens het gala bekend welke cheque naar welk project gaat.

KOMVORM!

“We willen dé jeugdwerkplaats van Oss worden”

Nog geen vier maanden geleden openden Mirjam en Nick Ceelen de deuren van KomVorm! En nu al zit de jeugdwerkplaats in de Pauluskerk aardig vol. Voor twee dagen per week weliswaar, want de twee initiatiefnemers hebben ook nog gewoon een baan in het onderwijs.

De veelbelovende start laat in elk geval zien dat er behoefte is aan een plek als KomVorm! “We zijn er voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar, die om welke reden dan ook uitvallen op school”, vertelt Nick. “Hen bieden we een plek om zich te ontwikkelen op persoonlijk, technisch en creatief gebied. Zonder druk en met één-op-één-begeleiding. Zo werken we samen aan een weg terug naar school.”

Voor alle jongeren

De eerste jongere die bij KomVorm! aanklopte, is meteen een succesverhaal. Binnen een maand zat hij weer vier dagen per week in de schoolbanken. Als het aan Nick ligt, weten nog veel meer leerlingen de weg te vinden. “Uiteindelijk willen we dé jeugdwerkplaats van Oss worden. En dan niet alleen voor uitvallers, maar voor alle jongeren. Natuurlijk kunnen we daarbij hulp goed gebruiken. Op diverse manieren, zoals een heleboel stemmen van ondernemers.”

REDDINGSBRIGADE OSS

“Alleen met goed materiaal kunnen we veiligheid waarborgen”

De vrijwilligers van Reddingsbrigade Oss staan dag en nacht klaar om mensen van de verdrinkingsdood te redden. Het laatste wat ze willen, is een situatie waarbij ze achteraf moeten zeggen: ‘Hadden we maar…’. Daarom zetten ze nu vol in op een nieuw redvoertuig. 

“We hebben een trekkend redvoertuig voor onze boten, maar die voldoet niet meer aan alle wensen en eisen”, aldus voorzitter Jeffrey van der Putten. “Deze auto is bijna twintig jaar oud, waardoor de onderhoudskosten toenemen en de betrouwbaarheid afneemt. Dat is onwenselijk, want alleen met goed materiaal kunnen we de veiligheid van inwoners van Oss en omgeving waarborgen. Bovendien werken we met een nieuwe auto aan een andere belangrijke missie: verduurzamen.”

Hoog op de prioriteitenlijst

De reddingsbrigade speurt vooral tussen tweedehands redvoertuigen, zodat de vierwieler betaalbaar blijft en snel kan komen. Jeffrey: “Een nieuwe auto staat hoog op de prioriteitenlijst. Het liefst starten we de motor van onze aanwinst op 1 januari 2025. Er zit wel wat geld in ons spaarpotje, maar dat is niet toereikend. Hopelijk helpen kiezers deze keer ons.”

LUCIAKERK RAVENSTEIN

“Waar religieuze historie en wereldse herbestemming samenkomen”

De Luciakerk in Ravenstein is gebouwd tussen 1729 en 1735. Het is de enige Nederlandse kerk in Duitse barokstijl en staat in de landelijke top tien van sacrale monumenten. Met een restauratie en herbestemming wil Stichting Anna Lucia Ravenstein het bijzondere bouwwerk behouden.

“Deze kerk heeft zo’n unieke status… die moeten we koesteren”, vertelt voorzitter Cor Strik. “Zowel het casco als het interieur zijn beschermd erfgoed. Waar andere herbestemde kerken worden gestript, blijven hier onder andere ook het altaar, het orgel, de biechtstoelen en de barokke kunstcollectie behouden. Dat maakt de Luciakerk de eerste plek waar religieuze historie en wereldse herbestemming samenkomen.”

Diverse belangrijke functies

Volgens Cor is erfgoed superbelangrijk, omdat dit herinnert aan waar ‘we’ vandaan komen in deze regio. En de Luciakerk moet straks nog meer voorname functies vervullen. “Als toeristische trekpleister langs de meanderende Maas, als unieke evenementenlocatie en als cultuurpodium. Maar eerst: voldoende kennis en financiën ophalen voor de renovatie. Stem en haak ook aan.”

Meer nieuws